Skip to content
Rist din kaffe selv!
Rist din kaffe selv!

Viden om kafferistning, udstyr, teknik og kaffebønner

  • Home
    • Hvorfor riste selv?
  • Risteprocessen
    • Website ressourcer
  • Udstyr
    • Ristemaskiner
  • Grønne bønner
    • Forhandlere af Grønne bønner
  • Kontakt og GDPR
    • Cookie- og persondatapolitik
    • Kontaktformular
Rist din kaffe selv!

Viden om kafferistning, udstyr, teknik og kaffebønner

Grønne bønner

Grønne/rå kaffebønner

Herunder finder du viden om kaffesorter, deres karakteristika, dyrkningssteder og betydningen i forhold til risteteknik

Her er nogle af de karakteristika, der kendetegner hver af de fire overordnede kategorier: Klik på en kategori

Arabica

Arabica: Arabica kaffebønner anses for at have en mild og sød smag med en let syrlighed og en aroma af bær og chokolade. De dyrkes bedst i bjergrige områder over 900 m.

Robusta

Robusta: Robusta kaffebønner har en stærkere og mere bitter smag end Arabica kaffebønner. De har en højere koffeinprocent og en aroma af jord og nødder. Dyrkes typisk i områder beliggende under 900 m.

Liberica

Liberica: Liberica kaffebønner har en mere rustik og kraftig smag end Arabica og Robusta kaffebønner. De har en aroma af træ og blomster.

Exelsa

Excelsa: Excelsa kaffebønner har en unik smag, der er både frugtagtig og krydret. De har en aroma af røg og sort peber.

Dyrkningsstedets betydning – land og højde?

Kaffebønners dyrkningssted kan have en indflydelse på den måde, de skal ristes på. Kaffebønner fra forskellige regioner har forskellige smagsprofiler, og ristningsteknikkerne kan tilpasses for at fremhæve eller nedtone bestemte smagsnuancer. Følgende angivelser er generelle og der kan sagtens være væsentlige forskelle, når man vurderer forskellige kaffebønner fra samme land.

Kaffebønner fra Etiopien kendetegnes ofte ved en frugtagtig smag, mens kaffebønner fra Colombia kan have en mere nøddeagtig smag. Kaffebønner fra Brasilien kendetegnes ofte ved en chokoladesmag, mens kaffebønner fra Costa Rica kan have en mere citrusagtig smag.

Ristningsteknikkerne kan tilpasses for at fremhæve de forskellige smagsnuancer. For eksempel kan lysere ristninger fremhæve de mere komplekse og frugtagtige smagsnuancer, mens mørkere ristninger kan nedtone disse smagsnuancer og give kaffen en mere kraftig og fyldig smag.

Kaffe kan endvidere inddeles i højlandskaffe og lavlandskaffe. Eller kategoriseres i fire højdeniveauer: Meget høj, Høj, Medium og Lav.

  • Meget Høj (1525 M): Køligere temperaturer med moderat nedbør; i Colombia, Etiopien, Kenya; resulterer i livlig syrlighed med blomsterkrydderier.
  • Høj (1200 M): Lignende ‘MEGET HØJ’ men lidt varmere; i Costa Rica, Nicaragua; karakteriseret af kakao nødder vanilje citrus smag.
  • Medium (900 M): Varmere temperaturer stadig gode for kaffebuske; overvejende i Brasilien; giver glat mindre syrlighed sød smagende kaffe.
  • Lav (760 M): Varmere med større risiko for skadedyr; Vietnam Hawaii er undtagelser, da Kona er lavkvalitetskaffe undtagelse: en sjældenhed for lavvækst; resulterer i kedelige uinspirerende jordagtige smag.

Til toppen

©2025 Rist din kaffe selv! | WordPress Theme by SuperbThemes